Köttkonsumtion i Sverige
Mängden kött som vi svenskar äter har nått rekordmängder och året 2016 toppades siffrorna från Jordbruksverket en nivå som inte skådats förut. Siffrorna brukar vanligtvis landa på ungefär 40 kilo kött per person varje år men 2016 åt vi hela 87,7 kilo kött per person, vilket sannerligen är en rekordsiffra för vårt avlånga land. Det är en väldigt stor konsumtion.
Vikten av att följa köttkonsumtion
Det finns flera aspekter till varför det är så viktigt att följa upp hur vi äter och vad vi äter när det gäller kött. Några av dem kan vara att kategorisera vilka slags livsmedel vi äter och var köttet har sitt ursprung, att köttkonsumtion faktiskt har betydelse för vårt klimat och miljö samt att det även handlar om djurens välfärd lika mycket som vår hälsa. Förr i tiden handlade det mestadels om priser. Det var den viktigaste faktorn när man inhandlade kött, men nu handlar det om så många fler saker.
När det gäller ekologiska varor ligger Sverige i framkant jämfört med många andra länder. Det är väldigt vanligt att vi miljömedvetna svenskar väljer ekologiskt framställt kött framför traditionellt. Det är dock fortfarande billigare att köpa in kött från länder där man producerar stora mängder. I flera fall bryr man sig dock väldigt lite om djurens mående och hälsa i dessa länder, vilket man måste ta hänsyn till i ett modernt samhälle. Olika kemiska bekämpningsmedel är också något som man med hjälp av ekologiska varor blir av med. För att inte bidra till att djuren behandlas dåligt kan det därför vara bra att handla svenskt så mycket man kan.
Hållbar köttkonsumtion
En av uppgifterna som Jordbruksverket har är att skapa en hållbar köttkonsumtion utifrån exempelvis landsbygdsaspekter, miljö- och klimatpåverkan, djurskydd och hälsoaspekter. Detta viktiga arbete möjliggör förbättringar gällande utsläpp av växthusgaser samt lyfter fram vikten av att välja vilken typ av kött vi äter. Att producera kött kräver enorma resurser och bidrar till ökade utsläpp, vilket i längden är ohållbart. Det är tråkigt att så många länder helt blundar för miljöaspekten när det gäller produktion och konsumtion av kött. Den globala uppvärmningen är ett resultat av detta.
Vad kan vi människor göra annorlunda, kanske du tänker när du läser denna artikel. Svaret är faktiskt väldigt enkelt: ät inte kött i överflöd och tänk på att varje gång du konsumerar köttvaror så påverkar det faktiskt vår miljö och vårt sätt att leva på denna jord. Vi har bara en planet att leva på och det är viktigt att vi värnar om den så mycket som vi kan. Med alla förändringar i temperatur och vattennivåer måste vi börja tänka mer på miljöpåverkan.