Handla svenska livsmedel
Trots den nuvarande internationaliseringen av det svenska köket så ser man ett allt ökande intresse för att handla svenska råvaror. Närproducerat kött och ägg där djurens levnadsvillkor bättre kan kontrolleras och där klimatpåverkan blir mindre tack vare kortare transporter diskuteras mer och mer. Att något är producerat i Sverige har blivit ett slags bevis på att det är en kvalitétsvara. Affärer märker nu gärna ut vilka produkter som är svenskproducerade och ett flertal organisationer presenterar argument för att få fler människor att handla svenska råvaror.
Varför ska man handla svenska livsmedel?
Det finns ett flertal argument för att handla svenska råvaror. Ett av de vanligaste är att man som konsument då vet var och hur maten är producerad. Det garanterar till exempel att grisarna och korna har haft tillräckligt med plats i ladugården och tillräckligt med betesmark och foder. Presenteras varorna som ekologiska eller kravmärkta samtidigt som de är svenskproducerade kan man ofta lita på att kontrollen i Sverige är pålitlig. Genom att köpa ekologiskt försäkrar man sig exempelvis om att maten inte innehåller bekämpningsmedel och att djuren har haft det bra, men man bör dock ha i åtanke att närproducerat och ekologiskt inte är synonymt.
En annat argument för att handla svenskt är den lägre klimatpåverkan från svenska råvaror jämfört med såna som transporterats långa sträckor innan de når slutkonsumenterna i Sverige. Det är enkelt att föreställa sig hur transporter av nötkött från Argentina bidrar väsentligt mycket mer till växthuseffekten än vad nötkött från grannkommunen gör. Att konsumera svenska varor bidrar även till att man stöttar svenskt hållbart jordbruk och ökar arbetstillfällens inom svensk livsmedelsindustri. Svenska bönder har idag en positiv påverkan på det svenska landskapet, och tack vare dem har vi fortfarande ängsmark och betesmarker vilket bidrar till större mångfald vad avser fauna och flora.
Var handlar man svenska livsmedel?
Svenska livsmedel säljs i princip i alla större matvarubutiker i Sverige. Många har märkningen ”Från Sverige”. Man kan dessutom finna svenska råvaror på marknader, och närproducerade svenska matvaror på olika slags marknader eller på de gårdar där de produceras. Det är lag på att nötkött, ägg, honung, färska grönsaken, skaldjur och fisk i en butik har märkning som tydligt visar i vilket land de är producerade. Det är således lätt att på dessa råvaror se om de är producerade i Sverige eller inte. Handlar det däremot om halvfabrikat, exempelvis köttbullar, kan det vara svårare att finna vilket land som köttet kommer från ursprungligen. Många drycker produceras i Sverige medan råvarorna kan vara importerade, detta avser exempelvis kaffe, då bönorna importeras medan rostning, malning och så vidare sker i Sverige, eller öl som produceras här även om råvarorna kan vara importerade från EU-länder eller från icke-EU länder. Vissa livsmedel i butiken, exempelvis mejeri produkter, är till majoriteten producerade i Sverige, medan andra råvaror, exempelvis frukt och grönt oftast importeras. Men då konsumtion och efterfrågan av svenskproducerade varor ständigt ökar, så ser vi en vilja att mätta denna efterfrågan och nya produktkategorier tillkommer ständigt.
Kunskap om livsmedelsindustrins klimatpåverkan, husmanskostens nya popularitet och en höjd medvetenhet om kvalité vad avser mat har bidragit till att det allt oftare serveras svenska produkter på allt från hamburgerkedjor till finare krogar. Även de senaste årens trender för exempelvis surdegsbröd och ölbryggande har bidragit till små industrier med svenskproducerade specialöl och delikatessbröd.
Skiljer priser på svenska och utländska livsmedel?
Något som ofta påverkar konsumenterna till att inte välja svenska varor är uppfattningen att priset är högre än på de importerade livsmedlen. Givetvis spelar prissättningen roll för konsumenten vid valet av en viss vara, men faktum är att vi aldrig lagt så lite av vår totalinkomst på matvaror som vi gör idag. Man beräknar att svenskar de senaste trettio åren lagt allt mindre del av inkomsten på livsmedel men desto större del på restaurang- och cafe besök, och generellt sett är svenska konsumenter ganska okänsliga inför prisförändringar på livsmedel. Svenska varor är generellt sett dyrare än importerade utländska, främst då arbetskraft är billigare utomlands än i Sverige. Matpriserna stiger ständigt, men vissa faktorer bidrar mer än andra, exempelvis konsumentefterfrågan, energipriser, konkurrenssituation och så vidare. Detta gör att svenska livsmedel ibland faktiskt kostar aningen mindre än importerade, och ser man till kvalité och hållbarhet så kan svenska livsmedel faktiskt ligga lägre än importerade livsmedel.