Grönsaker
När det kommer till grönsaker är de viktigare för kroppen än vi tror. Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter minst 500 gram frukt och grönt per dag, vilket kan låta som en liten mängd, men när vi väl tänker efter kanske vi inte äter så mycket per dag. Ibland har vi en liten sallad vid sidan av maträtten men det gäller att använda grönsaker även i matlagningen.
Om du lagar mat hemma är det bra om du kan laga till rätter som innehåller grönsaker som morötter och tomater för att få i dig de viktiga vitaminerna som behövs i människokroppen för att skydda mot olika sjukdomar som diabetes eller hjärt- och kärlsjukdomar. Det kan i vissa fall även hjälpa till att motverka cancer i kroppen, och även höga blodfetter. Grönsaker innehåller dessutom mindre kalorier än frukt.
Bästa grönsakerna att äta
De grönsaker som innehåller extra mycket näring är exempelvis paprika, kål, bönor, ärtor och linser. Livsmedelsverket har även som rekommendation att man blandar intaget av grönsaker med frukter för att få till en bra balans av vitaminer och näring. Människor som äter mycket frukt och grönt brukar inte heller få ett så stort sötsug efter godis, vilket besparar dem från stora mängder socker som inte alls är bra för kroppen.
Du kan också använda grönsaker i vegetarisk kost och således spara in på köttkonsumtionen som påverkar miljön negativt. Att välja att äta vegetariskt betyder inte alltid att man gör det på grund av etiska skäl, utan det kan också handla om att man vill ändra sina vanor för att minska intaget av kött i vardagen. I Sverige har vi blivit alltmer miljömedvetna och väljer ofta vegetariska dagar under veckan.
Varför äter vi för lite grönsaker i Sverige?
En nationell kostundersökning skapad av Riksmaten kom fram till att vi svenskar inte når upp till den rekommenderade mängden frukt och grönt. Endast 2 av 10 svenskar nådde upp till 500 gram frukt och grönt per dag. Detta är alarmerande och något som vi absolut måste bli bättre på. Det kan dessutom ske med enkla medel som förändringar av kosten, till exempel genom att äta mer vegetariskt.
Att experimentera med grönsaker i köket när man lagar mat är dessutom roligt och spännande eftersom det ger så många nya val till traditionella rätter. Man kan exempelvis laga en chili con carne som är vegetarisk och använda flera olika grönsaker som tillsammans bildar en helt unik kombination av smaker. Många av de traditionella rätterna som vi är vana vid går att göra om till vegetariska, så prova det vid tillfälle.